14 Απρ 2020

2 - 3 λόγια...

Αγαπητοί γονείς, πριν "κλείσουμε" για τις διακοπές του Πάσχα, θα ήθελα να διευκρινίσω ορισμένα πράγματα.
Γνωρίζετε, υποθέτω, ότι το υλικό που μπορεί να αναρτά κανείς σε ένα ιστολόγιο, & προέρχεται από το διαδίκτυο, έχει περιορισμούς, τα πνευματικά δικαιώματα. Οπότε πρέπει να είναι κανείς πολύ προσεκτικός στο τι αναρτά & πως το παρουσιάζει, αν παραπέμπει δηλαδή στις πηγές. Αν είναι τυχερός, πιθανόν δεν θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα.
Μόλις χθες βράδυ διαπίστωσα ότι το βίντεο με τον "΄Ελμερ" που είχα ανεβάσει, το είχαν κατεβάσει. Ποιος;;; ΄Εκανα τις υποθέσεις μου... 
Αν ήταν ο εκδοτικός οίκος, που έχει τα δικαιώματα της μετάφρασης του βιβλίου στα ελληνικά, θα είχε κατεβάσει από το YouTube τα βίντεο  που έφτιαξαν ορισμένοι με τις εικόνες ολόκληρου του βιβλίου. 
΄Αρα, πιθανόν, να ήταν η κυρία που έφτιαξε το συγκεκριμένο βίντεο. Σ΄αυτή την περίπτωση, αναρωτιέμαι, αν η συγκεκριμένη που απαιτεί πνευματικά δικαιώματα, πήρε το ανάλογο δικαίωμα από τον εκδοτικό οίκο ή από τον συγγραφέα για την αναπαραγωγή ολόκληρου του βιβλίου. Σίγουρα όχι.
Προσωπικά ανέβασα εκ νέου ένα βίντεο, δεν θυμάμαι αν είναι ή όχι το ίδιο, θα φανεί τις επόμενες μέρες...
΄Οσα μόλις περιέγραψα σχετικά με το βίντεο ισχύουν πολύ περισσότερο & για τις κατασκευές. 
Δεν ανέβασα πασχαλινές κατασκευές, διότι, ως επί το πλείστον, προέρχονται από ιστολόγια συναδέλφων ανά την Ελλάδα, είναι, συνήθως, αυθεντικές & το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων τίθεται πιο έντονα. 
Μέσα στη τάξη μου θα μπορούσα κάλλιστα να τις χρησιμοποιήσω, αλλά όχι εδώ με την ίδια ελευθερία.
Νομίζω, ωστόσο, ότι μπορεί να ψάξει κανείς αυτοβούλως στο διαδίκτυο & να βρει πλήθος από αυτές - στην περίπτωση που δεν φανταστεί κάποιες δικές του. 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Μπορείτε ακόμη & τις επόμενες ημέρες να μας στέλνετε τις ζωγραφιές σας με τα λουλούδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου